Volný čas

Když už pes nějaké zdravotní

potíže má, jak vybrat dobrého

veterináře?

na odborníka, cvičitele, který pomůže

s odbouráním tohoto zvyku.

Co s příliš temperamentním

psem?

Temperament je daný rasou a zároveň

genetickými předpoklady, záleží i na majiteli,

zda věnuje psovi dostatek pozornosti. Každý

pes je jiný, jednomu stačí venku půlhodinka,

s dalším musíte vyrazit na patnáctikilometrovou túru. Obecně je dobré si dopředu zjistit

charakter dané rasy, abyste už předem věděli, jak moc aktivní plemeno si pořizujete.

Temperament se často chybně spojuje

s nevychovaností psa a zároveň ji lidé občas

ze své lenosti zaměňují s tím, že pes takto

vyžaduje jejich pozornost. Někdy majitelé ve

snaze psa zmírnit volí jeho kastraci. Ta však

neřeší žádné povahové rysy, naopak díky

změně hormonů v těle psa může povahu psa

proměnit, a to k horšímu. Vhodnost takového

zásahu je vždy nutné probrat s veterinářem.

Jak se o psa starat, aby byl

zdravý a vitální?

Základem dobrého zdraví je strava a přiměřený pohyb. Existuje mnoho typů granulí,

jejich nejdůležitější složkou je procentuální

obsah masa, který musí být co nejvyšší, nej-

Velmi důležitý je konkrétní přístup lékaře,

který by měl vyhovovat vašemu psovi. Dál

je dobré zvážit, jak daleko má daný veterinář

ordinaci, jestli má i pohotovost, jaké jsou

ceny služeb, jaké má specializace. S vybraným veterinářem si můžete domluvit konzultaci dopředu, abyste zjistili, jestli bude pro

psa ten pravý. Na doporučení dobrého veterináře se můžete zeptat také výcvikářů, kteří

mívají dobrý přehled a reference od svých

zákazníků.

lépe mezi 80 a 100 procenty. Nedoporučujeme granule, které mají větší obsah pšenice

než masa, tato strava není vyvážená a nedává

psovi vše potřebné. Dá se zobecnit pravidlo,

že čím jsou granule dražší, tím jsou kvalitnější.

Ovšem existují i jiné druhy krmiv, toto téma

jsme podrobně zpracovaly na našem Cane

Cara blogu na www.canecara.com, zde jsou

všechny informace k dispozici.

Pohyb je pro dobrou zdravotní kondici také

velmi důležitý, ale je nutné znát limity svého

psa, abyste ho nepřepínali. Pes je velmi často

neumí určit sám a přesně z těchto situací vznikají bolesti kloubů, problémy s páteří a další

zdravotní potíže.

Obě dvě jste dlouholetými

chovatelkami psů. Co vás vedlo

k tomu pustit se do projektu

Cane Cara?

Zjistily jsme, že neexistuje žádný jednotný

zdroj informací o tom, jaký je život se psy a co

je důležité. Nám samotným takovýto portál

chyběl, proto jsme se pustily do jeho vytváření, a tak vznikl www.canecara.com, na kterém se snažíme přinášet chovatelům důležité

informace, shrnout je na jednom místě, a to

jak prostřednictvím rozhovorů, recenzí, tak

praktických rad.

(mav)

■

PŘÍBĚH ŽÁBY Z BOTANICKÉ ZAHRADY

Mnoha návštěvníkům botanické zahrady

utkví v paměti fontána Žába. Někteří si na

ni pamatují již z dětství a pak nám vyprávějí:

„Když jsem byl malý kluk, tak jsme

s maminkou k vám chodívali do zahrady

a vždycky jsme šli pozdravit žábu. Jsem

již senior, ale kdykoliv jdu k vám, tak se

zastavím u žáby a vzpomenu si na dětství

a svou maminku.“

Takové příběhy a vzpomínky slýcháváme

často. A aby ne, naše Žába je v zahradě od

roku 1948, tedy již 73 let. Vytvořil ji akademický

sochař František Knaifl. Je z betonu, v tlamě

má tři trubičky, ze kterých stříká do bazénu

voda. Socha byla zhotovena podle skutečného druhu americké žáby skokana volského.

Ten pochází z východu USA. Samec se

ozývá výraznými zvuky připomínajícími kraví

bučení, odtud pramení inspirace k jeho druhovému jménu – volský, býčí, řvoucí. Může

vážit až půl kilogramu a měří až 20 centimetrů.

Samci mají nápadné ušní bubínky, větší než

oči, z toho usuzujeme, že naše socha je

žabák a ne žába. Označení Žába je ale tak

zažité, že jej nebudeme měnit.

V naší přírodě se objevil na přelomu

19. a 20. století spolu s pokusy o jeho chov

na farmách pro žabí stehýnka. Odtud unikl

do volné krajiny, kde se chová invazivně.

Vytlačuje naše druhy skokanů a přenáší

závažné houbové onemocnění obojživelníků. Jeho další šíření je spojeno s oteplováním.

Pro jeho rozmnožování je nutná teplota vody

okolo 25 °C. Z důvodu ochrany přírody je

proto záměrně loven a likvidován.

Sochu naší Žáby rekonstruoval v roce

2019 výtvarník a restaurátor Libor Jaroš. Při

této příležitosti bylo instalováno čerpadlo

a elektrické rozvody. Do této doby ze Žáby

tryskala pitná voda, která přepadem z jezírka

odtékala do kanalizace. Po rekonstrukci

nasává čerpadlo vodu z jezírka, kterou Žába

tryská zpět.

Hana Ondrušková

■

Zpravodaj městské části Brno-střed | březen 2021 | 21