Volný čas

S BOTANKOU KOLEM SVĚTA ON-LINE

Recept na Ropa vieja

Současná epidemická situace nám stále

nedovoluje v Centru volného času Botanka

realizovat na Botanické 13 obvyklý program,

proto se pouštíme alespoň do náhradních,

bezkontaktních aktivit. Veškeré informace

o dění najdete na www.botanka.cz.

Naše rodinné centrum bylo na podzim také

uzavřeno, a tak jsme uskutečnili akci Mikulášské okénko jako náhradu za Mikulášoviny

v sále radnice. Děti z kurzů, ale i příchozí děti

obdržely za básničku či písničku od andělů

v okénku malou nadílku.

V době předvánoční karantény se vyráběly

na Botance dárky, ozdoby pro osamělé

seniory v domech s pečovatelskou službou

na Hybešově ulici a na Kociánce a také pro

výjezdovou zdravotní záchrannou službu na

Ponavě, jejíž práce si moc ceníme. Dílna se

nesla v duchu hesla Myslíme na vás a jsme

s vámi.

Na Botance se snažíme nabídnout účastníkům kurzů alternativy, jak se dá trávit čas

v době uzavření centra. Nedá se jít za kulturou, nemůžeme na hromadné výlety a nikdo

nemůže navštěvovat své oblíbené kroužky.

Dobu uzavření je však možné věnovat vzdělávání, objevování neznámých témat, cestování on-line, vyrábění nebo cvičení doma.

Snažíme se tak nejen seniory podporovat

k aktivnímu přístupu, přestože jsme v této

době izolováni. Každý týden od nás všichni,

koho máme v e-mailové databázi, obdrží

e-mail s tipy na on-line prohlídky, přednášky

a dokumenty. Přikládáme videa z YouTube

s návody na vyrábění nebo se cvičením.

Archiv těchto e-mailů také naleznete na stránkách Botanky pod příspěvkem Zajímavé tipy

pro vás.

Každý týden také pokračujeme v našem

on-line cestování Virtuálně kolem světa

s Janou a Janou, které navazuje na úspěšný

cyklus letních přednášek. Naše seniorky

a senioři projevili zájem o rozpracování jednotlivých zemí, takže jsme se na podzim vydali na daleké cesty za rozmanitostí naší planety.

Stihli jsme procestovat Mexiko, Guatemalu,

Kambodžu, Kubu, Malajsii, Uzbekistán

a Myanmar. Kdy jindy můžete objevovat tolik

zemí, jejich zvyky, hudbu a kuchyni z klidu

vašeho domova? Vše je doprovázeno fotografiemi a videozáznamy jak z osobních

archivů, tak i dostupných zdrojů na internetu.

A kdy jindy máte příležitost uvařit si jídlo

z exotických zemí? S námi se naši senioři

podívali na recepty, jak se vaří například kambodžské červené kari, kubánské národní jídlo

Ropa vieja, malajské Nasi lemak nebo uzbecký plov. Už se vám taky sbíhají sliny?

Věděli jste, že se v některých zemích dá

spát v kostele, obchodě, internetové kavárně,

školní třídě nebo policejní stanici? Jana, která

projela Střední a Jižní Ameriku na kole pro

vás má spoustu vtipných příhod.

Kdo s námi cestoval, tak se dozvěděl, kdo

byli Rudí Khmerové nebo mennonité, zažil

atmosféru Havany a Samarkandu nebo se

podíval na oslavy Dne pálení ďábla. Zjistili

jsme spolu, kde se mluví vedle španělštiny

dalšími 23 mayskými jazyky, sledovali Rámajánu nebo si zatancovali rumbu a salsu

v mexických rytmech.

Nemáte tušení o čem to tady mluvíme

a máte chuť to zjistit? V roce 2021 v dobrodružství budeme pokračovat. Nechte se překvapit, do jakých zemí zavítáme. Pojďte cestovat s námi, je to jednoduché a zdarma.

Běžte na stránky Botanky a otevřete si příspěvek Virtuálně kolem světa na Botance

s Janou a Janou.

Olga Chladilová

■

Vařené trhané hovězí maso podávané s rýží

a velkými černými fazolemi (moros y cristianos)

je kubánským národním jídlem. Hovězí maso

je na Kubě pouze na příděl, jedna libra masa

na osobu a měsíc, čímž se z hovězího stává

sváteční pokrm. Chtěli byste ho vyzkoušet?

Můžete ho zkusit připravit podle receptu níže,

doplněného o některé další zajímavé ingredience.

Potřebné suroviny:

1 kg hovězího masa, ideální je flank steak,

tedy hovězí pupek, 2 bobkové listy, kuličky

černého pepře, sůl

Na omáčku

1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 1 červená

paprika, půl lžičky mletého kmínu, 1 lžička oregana, 50 ml bílého vína, 100 ml rajčatového

pyré nebo pasírovaných rajčat, sůl, pepř

Na servírování

bílá dlouhozrnná rýže, plantain, tedy zeleninový banán

Hovězí maso nakrájejte na větší kousky,

vařte ve vodě se solí, pepřem a bobkovým

listem přibližně 45 minut, podle velikosti kousků. Pak nechte zchládnout a natrhejte na vlákna. Vývar z masa si odložte bokem.

Připravte si zeleninu: cibuli nakrájejte nadrobno, česnek propasírujte, papriku nakrájejte na delší tenké pásky. Banán nakrájejte

na tlustší plátky.

V menší pánvi si rozehřejte olej na smažení

a po rozehřátí vsypte banán. Osmažte ho

v oleji dozlatova, po usmažení by měl

být hezky pevný a křupavý. Ihned po vyjmutí z pánve promíchejte s trochou soli

a s pepřem. Zdravější variantou je upéct kousky banánu s olejem, solí a pepřem v troubě

na 190 °C.

Na pánvi rozehřejte trochu oleje. Vsypejte

nakrájenou cibuli a nechte pár minut opékat.

Pak přidejte česnek a nechte ho rozvonět.

Poté přilijte trochu vývaru, rajčatové pyré

a všechno koření. Zamíchejte, osolte a nechte

asi pět minut vařit. Pak přidejte natrhané

hovězí maso, přilejte bílé víno a promíchejte.

Pak rovnoměrně přisypte k masu na proužky

nakrájenou papriku a přiveďte k varu.

Stáhněte teplotu a nechte probublávat asi

deset minut. Chutě se krásně propojí, nadbytečná tekutina se odpaří a paprika změkne.

Poté ochutnejte a podle potřeby dolaďte chuť

solí a pepřem.

Masovou směs servírujte s porcí uvařené

dlouhozrnné rýže, bokem na talíř naskládejte

usmažené banánové chipsy jako oblohu.

Zpravodaj městské části Brno-střed | únor 2021 | 21