Volný čas
S BOTANKOU KOLEM SVĚTA ON-LINE
Recept na Ropa vieja
Současná epidemická situace nám stále
nedovoluje v Centru volného času Botanka
realizovat na Botanické 13 obvyklý program,
proto se pouštíme alespoň do náhradních,
bezkontaktních aktivit. Veškeré informace
o dění najdete na www.botanka.cz.
Naše rodinné centrum bylo na podzim také
uzavřeno, a tak jsme uskutečnili akci Mikulášské okénko jako náhradu za Mikulášoviny
v sále radnice. Děti z kurzů, ale i příchozí děti
obdržely za básničku či písničku od andělů
v okénku malou nadílku.
V době předvánoční karantény se vyráběly
na Botance dárky, ozdoby pro osamělé
seniory v domech s pečovatelskou službou
na Hybešově ulici a na Kociánce a také pro
výjezdovou zdravotní záchrannou službu na
Ponavě, jejíž práce si moc ceníme. Dílna se
nesla v duchu hesla Myslíme na vás a jsme
s vámi.
Na Botance se snažíme nabídnout účastníkům kurzů alternativy, jak se dá trávit čas
v době uzavření centra. Nedá se jít za kulturou, nemůžeme na hromadné výlety a nikdo
nemůže navštěvovat své oblíbené kroužky.
Dobu uzavření je však možné věnovat vzdělávání, objevování neznámých témat, cestování on-line, vyrábění nebo cvičení doma.
Snažíme se tak nejen seniory podporovat
k aktivnímu přístupu, přestože jsme v této
době izolováni. Každý týden od nás všichni,
koho máme v e-mailové databázi, obdrží
e-mail s tipy na on-line prohlídky, přednášky
a dokumenty. Přikládáme videa z YouTube
s návody na vyrábění nebo se cvičením.
Archiv těchto e-mailů také naleznete na stránkách Botanky pod příspěvkem Zajímavé tipy
pro vás.
Každý týden také pokračujeme v našem
on-line cestování Virtuálně kolem světa
s Janou a Janou, které navazuje na úspěšný
cyklus letních přednášek. Naše seniorky
a senioři projevili zájem o rozpracování jednotlivých zemí, takže jsme se na podzim vydali na daleké cesty za rozmanitostí naší planety.
Stihli jsme procestovat Mexiko, Guatemalu,
Kambodžu, Kubu, Malajsii, Uzbekistán
a Myanmar. Kdy jindy můžete objevovat tolik
zemí, jejich zvyky, hudbu a kuchyni z klidu
vašeho domova? Vše je doprovázeno fotografiemi a videozáznamy jak z osobních
archivů, tak i dostupných zdrojů na internetu.
A kdy jindy máte příležitost uvařit si jídlo
z exotických zemí? S námi se naši senioři
podívali na recepty, jak se vaří například kambodžské červené kari, kubánské národní jídlo
Ropa vieja, malajské Nasi lemak nebo uzbecký plov. Už se vám taky sbíhají sliny?
Věděli jste, že se v některých zemích dá
spát v kostele, obchodě, internetové kavárně,
školní třídě nebo policejní stanici? Jana, která
projela Střední a Jižní Ameriku na kole pro
vás má spoustu vtipných příhod.
Kdo s námi cestoval, tak se dozvěděl, kdo
byli Rudí Khmerové nebo mennonité, zažil
atmosféru Havany a Samarkandu nebo se
podíval na oslavy Dne pálení ďábla. Zjistili
jsme spolu, kde se mluví vedle španělštiny
dalšími 23 mayskými jazyky, sledovali Rámajánu nebo si zatancovali rumbu a salsu
v mexických rytmech.
Nemáte tušení o čem to tady mluvíme
a máte chuť to zjistit? V roce 2021 v dobrodružství budeme pokračovat. Nechte se překvapit, do jakých zemí zavítáme. Pojďte cestovat s námi, je to jednoduché a zdarma.
Běžte na stránky Botanky a otevřete si příspěvek Virtuálně kolem světa na Botance
s Janou a Janou.
Olga Chladilová
■
Vařené trhané hovězí maso podávané s rýží
a velkými černými fazolemi (moros y cristianos)
je kubánským národním jídlem. Hovězí maso
je na Kubě pouze na příděl, jedna libra masa
na osobu a měsíc, čímž se z hovězího stává
sváteční pokrm. Chtěli byste ho vyzkoušet?
Můžete ho zkusit připravit podle receptu níže,
doplněného o některé další zajímavé ingredience.
Potřebné suroviny:
1 kg hovězího masa, ideální je flank steak,
tedy hovězí pupek, 2 bobkové listy, kuličky
černého pepře, sůl
Na omáčku
1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 1 červená
paprika, půl lžičky mletého kmínu, 1 lžička oregana, 50 ml bílého vína, 100 ml rajčatového
pyré nebo pasírovaných rajčat, sůl, pepř
Na servírování
bílá dlouhozrnná rýže, plantain, tedy zeleninový banán
Hovězí maso nakrájejte na větší kousky,
vařte ve vodě se solí, pepřem a bobkovým
listem přibližně 45 minut, podle velikosti kousků. Pak nechte zchládnout a natrhejte na vlákna. Vývar z masa si odložte bokem.
Připravte si zeleninu: cibuli nakrájejte nadrobno, česnek propasírujte, papriku nakrájejte na delší tenké pásky. Banán nakrájejte
na tlustší plátky.
V menší pánvi si rozehřejte olej na smažení
a po rozehřátí vsypte banán. Osmažte ho
v oleji dozlatova, po usmažení by měl
být hezky pevný a křupavý. Ihned po vyjmutí z pánve promíchejte s trochou soli
a s pepřem. Zdravější variantou je upéct kousky banánu s olejem, solí a pepřem v troubě
na 190 °C.
Na pánvi rozehřejte trochu oleje. Vsypejte
nakrájenou cibuli a nechte pár minut opékat.
Pak přidejte česnek a nechte ho rozvonět.
Poté přilijte trochu vývaru, rajčatové pyré
a všechno koření. Zamíchejte, osolte a nechte
asi pět minut vařit. Pak přidejte natrhané
hovězí maso, přilejte bílé víno a promíchejte.
Pak rovnoměrně přisypte k masu na proužky
nakrájenou papriku a přiveďte k varu.
Stáhněte teplotu a nechte probublávat asi
deset minut. Chutě se krásně propojí, nadbytečná tekutina se odpaří a paprika změkne.
Poté ochutnejte a podle potřeby dolaďte chuť
solí a pepřem.
Masovou směs servírujte s porcí uvařené
dlouhozrnné rýže, bokem na talíř naskládejte
usmažené banánové chipsy jako oblohu.
Zpravodaj městské části Brno-střed | únor 2021 | 21