Informujeme

ADAM ČEKÁ NA ČÁŘE

Na tradiční místo setkání Brňanů se vrátily

hodiny. Doplnila je nejmenší socha města.

Nová soška dostala název Adam Čekač

a z výšky dohlíží na všechna domluvená

setkání v místě, kde ulice Česká ústí do ulice

Joštovy.

Hodiny opravil hodinář Jan Kopřiva, autorem dvaceticentimetrové bronzové plastiky

je sochař Václav Sigurson Kostohryz. Vytvo-

NESNĚZENO

SKLÍZÍ ÚSPĚCH

řená je metodou ztraceného vosku, kdy se

vymodelovaný voskový model odlévá ve

slévárně jako jediný originál. Sochař ji vytvořil z vlastních finančních zdrojů a vlastníkům

hodin, brněnské diecézi Církve československé husitské, ji nabídl k bezplatnému

zapůjčení. Opravu hodin finančně podpořilo

město Brno.

(mav)

■

POČÁTKY BRNĚNSKÉHO

KAVÁRNICTVÍ

Brněnské kavárnictví zažilo rozkvět už na

počátku 18. století. Měšťané měli potřebu

rozvíjet společenský život a právě kavárny

se ukázaly být vhodným místem.

Jejich ráz často udávali sami hosté. Svoje

oblíbené podniky měli studenti, důstojníci,

úředníci, učenci a další. Významnou roli

v popularitě kaváren hrálo i to, že nabízely

možnost přečíst si noviny a časopisy, které

bývaly drahé.

Největší výběr denního tisku měla v Brně

kavárna hotelu Evropa. Na konci 19. století,

na nároží dnešního náměstí Svobody a ulice

Jánská, vznikl na místě zbořených domů Wallaschkův dvůr. V něm si zřídil komorní rada

a hoteliér Franz Schopp hotel Evropa s kavárnou. Ta byla oblíbeným místem setkání lidí

z vyšších kruhů, hojně ji vyhledávali i zahra-

niční hosté, převážně z Vídně. Kavárna hotelu

Evropa nabízela dvakrát do týdne koncert,

dámský nekuřácký salon, hernu, biliárový

salon a ke čtení na 200 titulů novin a časopisů.

Na konci července 1933 však poznamenala

hotel tragická událost. Nezaměstnaný stavitelský asistent Zdeněk Knopp zde spáchal

sebevraždu výbuchem dynamitu. Exploze

zničila budovu od prvního po čtvrté poschodí

a zasáhla i protější lékárnu U Červeného raka.

Spolu s Knoppem zahynula i jeho přítelkyně

s dítětem a další čtyři lidé. Při rekonstrukci už

fasáda nebyla opravena do původního stavu,

což je na domě patrné dodnes.

Zdroj: Zmizelý svět brněnských kaváren

12 | Zpravodaj městské části Brno-střed | prázdniny 2019

Lucie Tribulová

■

Zaujal vás projekt Dobrokáva? Jeho

autoři přicházejí s novou aplikací

Nesnězeno.

Restaurace a kavárny denně vyhazují

množství nesnězeného jídla, které můžete nyní díky aplikaci Nesnězeno zachránit

a navíc ušetřit. Celý projekt funguje na

jednoduchém principu. Podniky, které

mají přebytečné porce, je nabídnou

v aplikaci s minimálně 30% slevou. Člověk si pak jen vybere, na co má zrovna

chuť, a jídlo si zarezervuje. Díky tomu

restaurace neplýtvají a vyprodají vše.

Vždy se jedná o pokrmy z daného dne

nebo dobroty, kterým se blíží datum expirace, takže se není čeho bát. V Brně se

do projektu zapojilo přes už 50 restaurací

a kaváren a dosud tak lidé zachránili přes

6 000 jídel. Nápad, který vznikl původně

v Brně, se již rozšířil také do Prahy,

Českých Budějovic a Ostravy a získal

několik ocenění. Navíc se Nesnězeno

nedávno spojilo s Vratnými miskami, které představují první český systém

vratných misek na jídlo. Díky nim se ušetří

množství zbytečných jednorázových

obalů. „Nesnězeno mi dává obrovský

smysl, protože ten, kdo aplikaci používá,

se může dobře najíst za poloviční cenu

a restaurace tak neplýtvá jídlem a vyprodá vše, místo toho, aby jídlo skončilo

v koši,“ říká Libor Hoření, jeden z autorů

projektu. Aplikace je ke stažení na

www.nesnezeno.cz. A pokud budete

mít chuť na kávu, nezapomeňte se stavit

na Zelném trhu ke stánku Dobrokávy,

za kterou se neplatí penězi, ale dobrým

Lucie Tribulová ■

skutkem.