Informujeme
ADAM ČEKÁ NA ČÁŘE
Na tradiční místo setkání Brňanů se vrátily
hodiny. Doplnila je nejmenší socha města.
Nová soška dostala název Adam Čekač
a z výšky dohlíží na všechna domluvená
setkání v místě, kde ulice Česká ústí do ulice
Joštovy.
Hodiny opravil hodinář Jan Kopřiva, autorem dvaceticentimetrové bronzové plastiky
je sochař Václav Sigurson Kostohryz. Vytvo-
NESNĚZENO
SKLÍZÍ ÚSPĚCH
řená je metodou ztraceného vosku, kdy se
vymodelovaný voskový model odlévá ve
slévárně jako jediný originál. Sochař ji vytvořil z vlastních finančních zdrojů a vlastníkům
hodin, brněnské diecézi Církve československé husitské, ji nabídl k bezplatnému
zapůjčení. Opravu hodin finančně podpořilo
město Brno.
(mav)
■
POČÁTKY BRNĚNSKÉHO
KAVÁRNICTVÍ
Brněnské kavárnictví zažilo rozkvět už na
počátku 18. století. Měšťané měli potřebu
rozvíjet společenský život a právě kavárny
se ukázaly být vhodným místem.
Jejich ráz často udávali sami hosté. Svoje
oblíbené podniky měli studenti, důstojníci,
úředníci, učenci a další. Významnou roli
v popularitě kaváren hrálo i to, že nabízely
možnost přečíst si noviny a časopisy, které
bývaly drahé.
Největší výběr denního tisku měla v Brně
kavárna hotelu Evropa. Na konci 19. století,
na nároží dnešního náměstí Svobody a ulice
Jánská, vznikl na místě zbořených domů Wallaschkův dvůr. V něm si zřídil komorní rada
a hoteliér Franz Schopp hotel Evropa s kavárnou. Ta byla oblíbeným místem setkání lidí
z vyšších kruhů, hojně ji vyhledávali i zahra-
niční hosté, převážně z Vídně. Kavárna hotelu
Evropa nabízela dvakrát do týdne koncert,
dámský nekuřácký salon, hernu, biliárový
salon a ke čtení na 200 titulů novin a časopisů.
Na konci července 1933 však poznamenala
hotel tragická událost. Nezaměstnaný stavitelský asistent Zdeněk Knopp zde spáchal
sebevraždu výbuchem dynamitu. Exploze
zničila budovu od prvního po čtvrté poschodí
a zasáhla i protější lékárnu U Červeného raka.
Spolu s Knoppem zahynula i jeho přítelkyně
s dítětem a další čtyři lidé. Při rekonstrukci už
fasáda nebyla opravena do původního stavu,
což je na domě patrné dodnes.
Zdroj: Zmizelý svět brněnských kaváren
12 | Zpravodaj městské části Brno-střed | prázdniny 2019
Lucie Tribulová
■
Zaujal vás projekt Dobrokáva? Jeho
autoři přicházejí s novou aplikací
Nesnězeno.
Restaurace a kavárny denně vyhazují
množství nesnězeného jídla, které můžete nyní díky aplikaci Nesnězeno zachránit
a navíc ušetřit. Celý projekt funguje na
jednoduchém principu. Podniky, které
mají přebytečné porce, je nabídnou
v aplikaci s minimálně 30% slevou. Člověk si pak jen vybere, na co má zrovna
chuť, a jídlo si zarezervuje. Díky tomu
restaurace neplýtvají a vyprodají vše.
Vždy se jedná o pokrmy z daného dne
nebo dobroty, kterým se blíží datum expirace, takže se není čeho bát. V Brně se
do projektu zapojilo přes už 50 restaurací
a kaváren a dosud tak lidé zachránili přes
6 000 jídel. Nápad, který vznikl původně
v Brně, se již rozšířil také do Prahy,
Českých Budějovic a Ostravy a získal
několik ocenění. Navíc se Nesnězeno
nedávno spojilo s Vratnými miskami, které představují první český systém
vratných misek na jídlo. Díky nim se ušetří
množství zbytečných jednorázových
obalů. „Nesnězeno mi dává obrovský
smysl, protože ten, kdo aplikaci používá,
se může dobře najíst za poloviční cenu
a restaurace tak neplýtvá jídlem a vyprodá vše, místo toho, aby jídlo skončilo
v koši,“ říká Libor Hoření, jeden z autorů
projektu. Aplikace je ke stažení na
www.nesnezeno.cz. A pokud budete
mít chuť na kávu, nezapomeňte se stavit
na Zelném trhu ke stánku Dobrokávy,
za kterou se neplatí penězi, ale dobrým
Lucie Tribulová ■
skutkem.