Volný čas
ADVENTNÍ OBDOBÍ A VÁNOCE
V TRADICÍCH A ZVYCÍCH
Ozdoby z domácího moduritu
Samotvrdnoucí hmotu, která se nemusí ani
zapékat, si můžete vyrobit jednoduše doma.
Můžete z ní vyrábět třeba ozdoby na stromeček nebo jmenovky na dárky. Pro ty s citlivější pokožkou doporučujeme s hmotou
pracovat pouze v rukavicích. Pozor, není určeno k jídlu. Budete potřebovat 100 g jedlé
sody, 50 g kukuřičného škrobu a 50 ml vody.
Vše smíchejte v nepřilnavé pánvi a na mírném plameni míchejte, až se voda odpaří
a směs zhoustne do konzistence těsta. Kompaktní hmotu z pánve vyndejte a vytvořte
kouli, kterou nechte zchladnout. Pak už s ní
dále pracujte jako s těstem: rozválejte ji na
silnější plát a vykrajujte nebo tvarujte dle
potřeby. Hotový výrobek nechte zaschnout
minimálně 24 hodin, v polovině schnutí jej
jednou obraťte.
Kniha Vánoční Tradinář provede čtenáře
zimním časem od posvícení až k masopustu.
Tradinář napsala Martina Boledovičová
společně s Martinou Viktorií Kopeckou, která
ho jako farářka obohatila o výklad křesťanského vánočního příběhu. Kniha čerpá také
ze znalostí dávných lidových tradic etnografa
Jihomoravského muzea ve Znojmě Jiřího
Mačudy. Kromě zvyků a obyčejů však obsahuje také více než pětatřicet návodů na tvoření a zdobení z přírodnin, recepty na tradiční
i zapomenutá jídla, na vánoční cukroví
a obřadní pečivo. Čtenáři se zde také dozvědí, jak sestavit svatomartinské, štědrovečerní,
sváteční a novoroční menu. Knihu vydalo
letos v září nakladatelství Smart Press a je
běžně k dostání v knihkupectvích.
Zde přinášíme malou ochutnávku z nepřeberného množství nápadů a receptů, které
jsou v knize uvedeny.
tek a půl hrnku datlí, hrnek rozinek, lžičku perníkového koření nebo svitek skořice a několik
hřebíčků, vlašské ořechy a med. Vše kromě
ořechů a medu krátce povařte, svitek skořice
a celý hřebíček vyjměte a omáčku rozmixujte.
Nakonec přidejte nasekané vlašské ořechy,
podle chuti med a koření.
Tato vánoční ovocná omáčka se původně
podávala k masu, později k vánočce. Hospodyně ji připravovaly už 21. prosince, ochutnávat se však směla až o Štědrém večeru. A proč
muzika? Protože se bere k tanci vše, co komora skýtá: sušené ovoce, ořechy, perník, rum…
Polaz
Tuto ozdobu Vánoc si můžete doma vytvořit
o slunovratu a zavěsit ke stropu nad stůl. Jak
ji vytvořit? Základem je něco kulatého – jablko,
pomeranč, grep, mechová nebo polystyrenová koule. Skrze kouli udělejte otvor, protáhněte jím provázek a na spodní části ho
zakončete korálkem nebo mašlí. Na horní části nechte očko na zavěšení. Špejle si nastříhejte na půlky a navlékejte na ně dekorace.
Jaké použijete, je na vás. Třeba sušenou kůru
z pomerančů, mandarinek, kterou jste si ještě
čerstvou vykrájeli malými vykrajovátky. Na
ozdobu použijte i kousky látek, sušené ovoce,
oříšky nebo popcorn. Zavěšený polaz představuje zářivé a životodárné slunce, které
začíná od 21. prosince opět nabývat na síle.
Muzika z čerstvého ovoce
Na tradiční sladké jídlo na vánoční stůl
budete potřebovat tři až čtyři oloupaná a na
kousky nakrájená jablka, jednu na kousky
nakrájenou hrušku, půl hrnku sušených šves24 | Zpravodaj městské části Brno-střed | prosinec 2021
Tradiční zvyky
Po štědrovečerní večeři došlo na věštění
budoucnosti, krájelo se jablko, pouštěly se
lodičky z ořechových skořápek, lilo se olovo
nebo vosk. A co značí tvary, které se vytvoří
z rozehřátého olova nebo vosku ve vodě?
Rovné čáry – klidný a spokojený život, vlnité
čáry – nejasnosti a zmatky, neporušené kruhy
– prosperita, blahobyt, štěstí, porušené kruhy
s čárami, které je přetínají, znamenají opak.
Pravidelný čtverec – život v harmonii s lidmi
i s přírodou, trojúhelník pravidelný – nečekané štěstí v podnikání, nepravidelný značí
nejistotu v existenčních otázkách, hvězdy –
cesta k duchovnímu poznání a prosperita,
květiny – láska, štěstí a had – pokušení,
(mav)
moudrost.