Volný čas

ADVENTNÍ OBDOBÍ A VÁNOCE

V TRADICÍCH A ZVYCÍCH

Ozdoby z domácího moduritu

Samotvrdnoucí hmotu, která se nemusí ani

zapékat, si můžete vyrobit jednoduše doma.

Můžete z ní vyrábět třeba ozdoby na stromeček nebo jmenovky na dárky. Pro ty s citlivější pokožkou doporučujeme s hmotou

pracovat pouze v rukavicích. Pozor, není určeno k jídlu. Budete potřebovat 100 g jedlé

sody, 50 g kukuřičného škrobu a 50 ml vody.

Vše smíchejte v nepřilnavé pánvi a na mírném plameni míchejte, až se voda odpaří

a směs zhoustne do konzistence těsta. Kompaktní hmotu z pánve vyndejte a vytvořte

kouli, kterou nechte zchladnout. Pak už s ní

dále pracujte jako s těstem: rozválejte ji na

silnější plát a vykrajujte nebo tvarujte dle

potřeby. Hotový výrobek nechte zaschnout

minimálně 24 hodin, v polovině schnutí jej

jednou obraťte.

Kniha Vánoční Tradinář provede čtenáře

zimním časem od posvícení až k masopustu.

Tradinář napsala Martina Boledovičová

společně s Martinou Viktorií Kopeckou, která

ho jako farářka obohatila o výklad křesťanského vánočního příběhu. Kniha čerpá také

ze znalostí dávných lidových tradic etnografa

Jihomoravského muzea ve Znojmě Jiřího

Mačudy. Kromě zvyků a obyčejů však obsahuje také více než pětatřicet návodů na tvoření a zdobení z přírodnin, recepty na tradiční

i zapomenutá jídla, na vánoční cukroví

a obřadní pečivo. Čtenáři se zde také dozvědí, jak sestavit svatomartinské, štědrovečerní,

sváteční a novoroční menu. Knihu vydalo

letos v září nakladatelství Smart Press a je

běžně k dostání v knihkupectvích.

Zde přinášíme malou ochutnávku z nepřeberného množství nápadů a receptů, které

jsou v knize uvedeny.

tek a půl hrnku datlí, hrnek rozinek, lžičku perníkového koření nebo svitek skořice a několik

hřebíčků, vlašské ořechy a med. Vše kromě

ořechů a medu krátce povařte, svitek skořice

a celý hřebíček vyjměte a omáčku rozmixujte.

Nakonec přidejte nasekané vlašské ořechy,

podle chuti med a koření.

Tato vánoční ovocná omáčka se původně

podávala k masu, později k vánočce. Hospodyně ji připravovaly už 21. prosince, ochutnávat se však směla až o Štědrém večeru. A proč

muzika? Protože se bere k tanci vše, co komora skýtá: sušené ovoce, ořechy, perník, rum…

Polaz

Tuto ozdobu Vánoc si můžete doma vytvořit

o slunovratu a zavěsit ke stropu nad stůl. Jak

ji vytvořit? Základem je něco kulatého – jablko,

pomeranč, grep, mechová nebo polystyrenová koule. Skrze kouli udělejte otvor, protáhněte jím provázek a na spodní části ho

zakončete korálkem nebo mašlí. Na horní části nechte očko na zavěšení. Špejle si nastříhejte na půlky a navlékejte na ně dekorace.

Jaké použijete, je na vás. Třeba sušenou kůru

z pomerančů, mandarinek, kterou jste si ještě

čerstvou vykrájeli malými vykrajovátky. Na

ozdobu použijte i kousky látek, sušené ovoce,

oříšky nebo popcorn. Zavěšený polaz představuje zářivé a životodárné slunce, které

začíná od 21. prosince opět nabývat na síle.

Muzika z čerstvého ovoce

Na tradiční sladké jídlo na vánoční stůl

budete potřebovat tři až čtyři oloupaná a na

kousky nakrájená jablka, jednu na kousky

nakrájenou hrušku, půl hrnku sušených šves24 | Zpravodaj městské části Brno-střed | prosinec 2021

Tradiční zvyky

Po štědrovečerní večeři došlo na věštění

budoucnosti, krájelo se jablko, pouštěly se

lodičky z ořechových skořápek, lilo se olovo

nebo vosk. A co značí tvary, které se vytvoří

z rozehřátého olova nebo vosku ve vodě?

Rovné čáry – klidný a spokojený život, vlnité

čáry – nejasnosti a zmatky, neporušené kruhy

– prosperita, blahobyt, štěstí, porušené kruhy

s čárami, které je přetínají, znamenají opak.

Pravidelný čtverec – život v harmonii s lidmi

i s přírodou, trojúhelník pravidelný – nečekané štěstí v podnikání, nepravidelný značí

nejistotu v existenčních otázkách, hvězdy –

cesta k duchovnímu poznání a prosperita,

květiny – láska, štěstí a had – pokušení,

(mav) 

moudrost.