Informujeme

Ceny města Brna byly rozdány již počtyřiadvacáté

Poslední lednový den letošního

roku obdrželo třináct brněnských osobností ve Sněmovním sále Nové radnice z rukou

primátora města Petra Vokřála

Cenu města Brna za rok 2016.

Oceňování těch, kteří se významnou měrou vepsali a vepisují do

historie našeho města, se děje

každoročně již od roku 1993. Za

tu dobu bylo oceněno celkem

deset institucí a 139 jednotlivců.

Včetně těch za loňský rok, kterými

byli: brigádní generál Emil

Boček za zásluhy o svobodu

a demokracii, prof. MUDr. Pavel

Bravený, CSc. v oblasti lékařské

vědy a farmacie, Jaroslav Erik

Frič za literární činnost a publicistiku, prof. PhDr. Jindřich

Höhm, CSc. in memoriam,

prof. RNDr. Ivan Holoubek, CSc.

– přírodní vědy, Zdeněk Kluka

– hudba, prof. Ing. arch. Ivan

Koleček, SIA – architektura

a urbanismus, prof. PhDr. Jiří

Munzar, CSc. – společenské

Legendární Karol Divín s primátorem Petrem Vokřálem a radním Jaroslavem Suchým

vědy, Ing. Aleš Svoboda – technické vědy, Jan Šimek – výtvarné

umění a design, Jana Šubrtová

– mezinárodní spolupráce města

Brna a JUDr. Stanislav Sedláček, Ph.D. za mimořádný přínos

městu Brnu.

Mezi oceněnými byl také legendární krasobruslař Karol Divín,

který již více než půlstoletí žije

a působí v Brně a kterému blaho-

přál společně s primátorem města

i jeho bývalý svěřenec a současný

radní města pro sport Jaroslav

Suchý. Smutnou skutečností slavnostního večera, který s noblesou

uváděl Aleš Zbořil a recitací

a hudbou dozdobili Petr Gazdík

a Moravské žestě, byla zpráva, že

v ten den zemřel uznávaný krasobruslařský trenér Ivan Rezek.

Aktuálně to celému auditoriu sdě-

lil primátor Petr Vokřál ve svém

úvodním proslovu, ve kterém

děkoval těm, kteří se o věhlas

Brna zasloužili. Památku a odkaz

pana Ivana Rezka si připomeneme při tradičních Brněnských

Velikonocích na ledě v pondělí

10. dubna od 16.30 hodin v hale

TJ Stadion Brno a bude u toho

i držitel Ceny města Brna Karol

Divín.

 Vladimír Koudelka

Názory čtenářů

Zákaz kouření ano, ale povolme kuřárny!

MČ Brno-střed je doslova kavárenským a restauračním rájem.

Kterak říká ironicky sedmdesátiletý soused z naší ulice, lékařská pohotovost je zde jen jedna, ale kaváren, barů, hospod

a bister máme stovky, ne-li tisíce. Jistě jste se také zamysleli

nad skutečností, zda mají být

tyto občerstvovací podniky těla

i ducha nekuřácké či kuřácké?

Jak známo, tuto věc nemůže

právně regulovat město, či

dokonce naše MČ, ale stát.

Od května v celé ČR (a tedy

i v Brně) zřejmě začne platit zákaz

kouření v kavárnách, restauracích, barech a hospodách! Zákaz

kouření v restauracích velmi

vítám, posunuje nás směrem na

západ. Ve většině západoevropských zemí, stejně jako v USA či

Kanadě, platí obdobné zákazy.

Kouření je dnes především doménou Číny a Ruska. Země svobody?

A hlavně citovaný zákaz posiluje

ochranu veřejného zdraví. Podle

údajů České koalice proti tabáku

(ČKPT) nemoci způsobené kouřením tabákových produktů každý

rok zapříčiní jen v Česku více než

19 000 úmrtí. Nicméně nemusíte

být přímo kuřákem, i tak se vám

cigarety, respektive jejich kouř,

mohou stát osudnými. V Česku

každoročně zmaří pasivní kouření

více než patnáct set lidských životů! Kvůli nešvaru jiných osob definitivně ukončí svou životní pouť

na tisíc pět set nevinných nekuřáků. Nejde zde tedy jen o nějaký

kouřem načichlý svetr či sako po

návštěvě restaurace, jak se snaží

věc bagatelizovat netolerantní

kuřáci. Ale jde zde doslova a do

písmene o život! Nicméně nejsem

nekuřákem militantním, ke všemu

se má přistupovat s rozumem.

Proto mám vážnou výhradu

k tomu, že neprošel doplňující

návrh, který chtěl v restauracích

a kavárnách umožnit zřizování

oddělených kuřáren.

Ty naopak v rozumné míře vítám,

kuřáci pak neobtěžují okolí. Co

chudáci lidé bydlící nad restauracemi či bary? Proč mají dýchat

nezdravý kouř z cigaret? Je dobré

si uvědomit, že si své byty poblíž

restaurací v drtivé míře kupovali

před platností tohoto zákona.

Též by existence kuřáren racionálně eliminovala hluk, který by

kuřáci před provozovnami vytvářeli, zejména ve večerních hodinách. Muselo by však jít o skutečně oddělené „kuřárny“, se

zákazem vstupu osobám mladším 18 let, kde budou kuřáci zcela

neprodyšně uzavřeni!

Páni poslanci, nešlo by zákonem

povolit kuřárny, alespoň např. po

20 či 22 hodině?

A do těchto zakouřených prostor

by nemusel (resp. nesměl) chodit

personál obsluhovat. Ochrana

zdraví zaměstnanců restaurací (o

které jde v novém znění zákona

především) by byla zachována.

Pakliže by zaměstnavatel nařídil

personálu obsluhovat v kuřárně,

šlo by o vážný pracovně-právní

delikt. Kuřárny jsou povoleny

v řadě zemí světa, nešlo by tedy

o české specifikum. Zákaz kouření tedy podporuji, ale s rozumem!



JUDr. Petr Kolman, Ph.D.,

VŠ pedagog

a občan MČ Brno-střed

Tato rubrika obsahuje názory čtenářů, které nejsou redakčně upravovány, a vydavatel nenese zodpovědnost za její obsah.

12

ZPRAVODAJ městské části Brno-střed | Březen 2017