Informujeme
Ceny města Brna byly rozdány již počtyřiadvacáté
Poslední lednový den letošního
roku obdrželo třináct brněnských osobností ve Sněmovním sále Nové radnice z rukou
primátora města Petra Vokřála
Cenu města Brna za rok 2016.
Oceňování těch, kteří se významnou měrou vepsali a vepisují do
historie našeho města, se děje
každoročně již od roku 1993. Za
tu dobu bylo oceněno celkem
deset institucí a 139 jednotlivců.
Včetně těch za loňský rok, kterými
byli: brigádní generál Emil
Boček za zásluhy o svobodu
a demokracii, prof. MUDr. Pavel
Bravený, CSc. v oblasti lékařské
vědy a farmacie, Jaroslav Erik
Frič za literární činnost a publicistiku, prof. PhDr. Jindřich
Höhm, CSc. in memoriam,
prof. RNDr. Ivan Holoubek, CSc.
– přírodní vědy, Zdeněk Kluka
– hudba, prof. Ing. arch. Ivan
Koleček, SIA – architektura
a urbanismus, prof. PhDr. Jiří
Munzar, CSc. – společenské
Legendární Karol Divín s primátorem Petrem Vokřálem a radním Jaroslavem Suchým
vědy, Ing. Aleš Svoboda – technické vědy, Jan Šimek – výtvarné
umění a design, Jana Šubrtová
– mezinárodní spolupráce města
Brna a JUDr. Stanislav Sedláček, Ph.D. za mimořádný přínos
městu Brnu.
Mezi oceněnými byl také legendární krasobruslař Karol Divín,
který již více než půlstoletí žije
a působí v Brně a kterému blaho-
přál společně s primátorem města
i jeho bývalý svěřenec a současný
radní města pro sport Jaroslav
Suchý. Smutnou skutečností slavnostního večera, který s noblesou
uváděl Aleš Zbořil a recitací
a hudbou dozdobili Petr Gazdík
a Moravské žestě, byla zpráva, že
v ten den zemřel uznávaný krasobruslařský trenér Ivan Rezek.
Aktuálně to celému auditoriu sdě-
lil primátor Petr Vokřál ve svém
úvodním proslovu, ve kterém
děkoval těm, kteří se o věhlas
Brna zasloužili. Památku a odkaz
pana Ivana Rezka si připomeneme při tradičních Brněnských
Velikonocích na ledě v pondělí
10. dubna od 16.30 hodin v hale
TJ Stadion Brno a bude u toho
i držitel Ceny města Brna Karol
Divín.
Vladimír Koudelka
Názory čtenářů
Zákaz kouření ano, ale povolme kuřárny!
MČ Brno-střed je doslova kavárenským a restauračním rájem.
Kterak říká ironicky sedmdesátiletý soused z naší ulice, lékařská pohotovost je zde jen jedna, ale kaváren, barů, hospod
a bister máme stovky, ne-li tisíce. Jistě jste se také zamysleli
nad skutečností, zda mají být
tyto občerstvovací podniky těla
i ducha nekuřácké či kuřácké?
Jak známo, tuto věc nemůže
právně regulovat město, či
dokonce naše MČ, ale stát.
Od května v celé ČR (a tedy
i v Brně) zřejmě začne platit zákaz
kouření v kavárnách, restauracích, barech a hospodách! Zákaz
kouření v restauracích velmi
vítám, posunuje nás směrem na
západ. Ve většině západoevropských zemí, stejně jako v USA či
Kanadě, platí obdobné zákazy.
Kouření je dnes především doménou Číny a Ruska. Země svobody?
A hlavně citovaný zákaz posiluje
ochranu veřejného zdraví. Podle
údajů České koalice proti tabáku
(ČKPT) nemoci způsobené kouřením tabákových produktů každý
rok zapříčiní jen v Česku více než
19 000 úmrtí. Nicméně nemusíte
být přímo kuřákem, i tak se vám
cigarety, respektive jejich kouř,
mohou stát osudnými. V Česku
každoročně zmaří pasivní kouření
více než patnáct set lidských životů! Kvůli nešvaru jiných osob definitivně ukončí svou životní pouť
na tisíc pět set nevinných nekuřáků. Nejde zde tedy jen o nějaký
kouřem načichlý svetr či sako po
návštěvě restaurace, jak se snaží
věc bagatelizovat netolerantní
kuřáci. Ale jde zde doslova a do
písmene o život! Nicméně nejsem
nekuřákem militantním, ke všemu
se má přistupovat s rozumem.
Proto mám vážnou výhradu
k tomu, že neprošel doplňující
návrh, který chtěl v restauracích
a kavárnách umožnit zřizování
oddělených kuřáren.
Ty naopak v rozumné míře vítám,
kuřáci pak neobtěžují okolí. Co
chudáci lidé bydlící nad restauracemi či bary? Proč mají dýchat
nezdravý kouř z cigaret? Je dobré
si uvědomit, že si své byty poblíž
restaurací v drtivé míře kupovali
před platností tohoto zákona.
Též by existence kuřáren racionálně eliminovala hluk, který by
kuřáci před provozovnami vytvářeli, zejména ve večerních hodinách. Muselo by však jít o skutečně oddělené „kuřárny“, se
zákazem vstupu osobám mladším 18 let, kde budou kuřáci zcela
neprodyšně uzavřeni!
Páni poslanci, nešlo by zákonem
povolit kuřárny, alespoň např. po
20 či 22 hodině?
A do těchto zakouřených prostor
by nemusel (resp. nesměl) chodit
personál obsluhovat. Ochrana
zdraví zaměstnanců restaurací (o
které jde v novém znění zákona
především) by byla zachována.
Pakliže by zaměstnavatel nařídil
personálu obsluhovat v kuřárně,
šlo by o vážný pracovně-právní
delikt. Kuřárny jsou povoleny
v řadě zemí světa, nešlo by tedy
o české specifikum. Zákaz kouření tedy podporuji, ale s rozumem!
JUDr. Petr Kolman, Ph.D.,
VŠ pedagog
a občan MČ Brno-střed
Tato rubrika obsahuje názory čtenářů, které nejsou redakčně upravovány, a vydavatel nenese zodpovědnost za její obsah.
12
ZPRAVODAJ městské části Brno-střed | Březen 2017