Volný čas

FESTIVAL SOUTĚŽNÍCH VÍN

VÍNO Z BLÍZKA

V Otevřené zahradě přes léto ochutnáte

vína padesátky vinařů z jižní Moravy

Sedmou sezonu letních degustací Víno

z blízka zahájíme ve čtvrtek 16. května. Ochutnávky vín pod širým nebem pak budou v Otevřené zahradě brněnské Nadace Partnerství

probíhat po celé léto každý druhý čtvrtek až

do 5. září. Celkem se chystá devět večerů,

na kterých můžete poznat moravská vína

pěkně z blízka.

Čtyři večery budou patřit setkání s osobnostmi současného vinařství. Do Brna postupně přijedou Petr Ptáček, Oldřich Drápal, Leoš

Horák a Josef Švéda. Součástí večera pokaždé bude i volná degustace. Na další dvě

degustace dovezou svá vína do Brna vinaři,

kteří jsou členy Ekovínu, Svazu integrované

a ekologické produkce hroznů a vína. Ve zbylých večerech se v Otevřené zahradě postupně představí Šardice, Hovorany a Blatnice

pod Svatým Antonínkem se Strážnicí. Každý

večer bude doprovázen živou hudbou

různých žánrů od jazzu a swingu přes latinskoamerické tóny a rytmy až po vokální

modernu. Více na www.vinozblizka.cz.

Zlatý pohár Česko Slovenska se bude

konat 21. a 22. června na Zelném trhu.

Začátkem léta budou mít milovníci vína

možnost ochutnat stovky vín z České republiky a Slovenska. V rámci soutěže vín chystají

pořadatelé venkovní festival. Zelný trh tak

v pátek ožije od 14.00 do 22.00 hodin

a v sobotu od 11.00 do 22.00 hodin tradicemi,

kulturou a hlavně vínem. Vstup je zdarma,

návštěvníci zaplatí jen tolik, kolik sami odegustují. Nebude chybět cimbálová muzika,

která zahraje vždy v podvečer a navodí

atmosféru vinných sklípků. Pokud si chcete

užít vítězná vína v klidu a soukromí, můžete

si zakoupit vstupenku do VIP zóny. „Myšlenka

soutěže vznikla při stoletém výročí vzniku

Československa a už nás nepustila. Naše

dvě země za sebou mají dlouhá léta společné

historie a je škoda, že nemáme možnost společně ochutnat a porovnat naše vína. To se

nyní změní. Když už bude tolik dobrého vína

pohromadě, byla by škoda se o něj nepodělit.

Proto nám venkovní festival přišel jako skvělý

nápad,“ vysvětlil Vínovník a organizátor Jakub

Pernica. Bližší informace jsou přístupné na

(mav) ■

webu www.zlatypohar.eu.

LUŽÁNECKÝ

GULÁŠ FEST

OCHUTNEJTE MORAVU

Příznivci dobrého jídla, pití a zábavy jsou

1. června od 10.30 hodin zváni do areálu

tenisového klubu BLTC a přilehlého parku

Lužánky na V. Lužánecký Guláš Fest 2019.

Účast více než dvaceti čtyřčlenných soutěžních týmů zaručuje rozmanitost, každý si

jistě najde svůj nej guláš. Návštěvníci ochutnají také pochoutky z grilu a vše zapijí pivy

z minipivovarů a moravskými víny. Připraven

je také bohatý kulturní program. Zahraje Rolling Stones Revival a muzikálové melodie

zazpívají herci Městského divadla Brno. Diváci si zasoutěží v pojídání s maxijedlíkem Jaroslavem Němcem, na řadu přijde také tombola.

Děti si užijí řadu her a atrakcí. Více na

www.gulasfestbrno.cz. Gregor Mareček ■

Od června do října Brňané na Zelném trhu

ochutnají rozmanitost lokálních produktů

z jižní Moravy.

Poznejte a ochutnejte rozmanitost jižní

Moravy, tak se jmenuje akce, která umožní

návštěvníkům Zelného trhu během letošního

léta a podzimu několikrát zhlédnout a ochutnat rozmanité zemědělské a zahradnické

produkty jižní Moravy. V praktických dílnách

se také naučí, jak sezonní úrodu správně

zpracovat. První akce proběhne od 20. do

22. června.

Součástí bude také semínková burza, na

které budou mít návštěvníci možnost výměny

semen tradičních i netradičních druhů zeleniny a bylin. Výstavu doprovodí praktické díl-

Kamila Vlčková

■

ny pro děti a veřejnost v prostorách Tržnice

Brno, které ukáží a naučí techniky tradičního

lokálního vaření, přípravy jídla a konzervace

potravin. Na sobotní pozdní odpoledne je

plánován Chef’s table: vybraný šéfkuchař připraví tříchodové menu z vystavovaných surovin a pozve veřejnost k jednomu stolu.

„Snahou pilotních aktivit v projektu Slow

Food Central Europe je ukázat, že jižní Morava může být bohatým zdrojem rozmanitých

zemědělských produktů, které skvěle chutnají a mají důležité místo v našich kuchyních,“

řekl Tom Václavík, předseda spolku Slow

Food Brno, jež je partnerem projektu.

Kristýna Rochová

■

Zpravodaj městské části Brno-střed | červen 2019 | 23